Tijdens de IACFS/ME conferentie in 2016 presenteerde het Bateman Horne Center of Excellence een onderzoek met een draagbare ring computer voor onderzoek van slaap bij ME patiënten.

“Unrefreshing sleep” is een kernsymptoom van ME volgens het Institute of Medicine in haar publicatie “Beyond Myalgic Encephalitis / Chronic Fatigue Syndrome. Redefining an ilness” in 2015.

Er zijn een paar groepen oorzaken als slaap “unrefreshing” is:

  1. De oorzaak van de moeheid heeft geen relatie met slaap. Dit komt voor bij chronisch ziek zijn, maar ook bij depressie.
  2. De slaapkwaliteit is onvoldoende. Er is dus een slaapstoornis.
  3. Er is een wisselwerking tussen de ziekte en slaap, de ziekte heeft invloed op de slaapkwaliteit. Bij koorts is de slaap onrustig.

Tot nu toe onderzochten wij de slaap met daarvoor gevalideerde vragenlijsten, eventueel aangevuld met metingen van de zuurstofverzadiging (SpO2) tijdens slaap voor het uitsluiten van slaap-apneu. Voor analyse van de slaapkwaliteit verwezen wij naar een slaapcentrum.

Met de OURA ring computer zijn wij in staat om 4 weken lang de kwaliteit van de slaap te meten en de relatie met activiteit.

De OURA computer meet de hartslag, de huidtemperatuur en bewegingen. Daaruit berekent de computer de variatie van de hartslag in relatie tot de temperatuur en bewegingen en daarmee de slaapniveaus. Activiteit, slaapkwaliteit, laagste hartslag, herstel en activiteit worden gebruikt voor de berekening van een score voor het beste activiteitsniveau van de volgende dag.

Wij meten de slaapkwaliteit 2 weken vanaf het eerste bezoek tot de inspanningstest en na de test weer 2 weken om het effect van de test op de slaap te onderzoeken.

U krijgt een passende ring mee. De ring draagt u daarna 24 uur per dag, op een korte laadperiode na. U noteert de metingen dagelijks en wij analyseren de data na 2 weken. Er wordt software ontwikkeld om het uitlezen bij ons mogelijk te maken, als dat klaar is verbetert dat de kwaliteit verder.

Met de OURA ring meten wij niet de relatie van hartslag en lichamelijke belasting zoals wij dat altijd na de inspanningstest doen. De hartslagmeter blijft dus ook in gebruik tijdens de 2 weken na de inspanningstest.

Wij verwachten met de OURA ring een verbetering van de diagnose ME en meer objectiviteit als aanvulling op de klachten. Wij zullen natuurlijk na een aantal registraties onderzoeken wat de waarde is voor ons inzicht in de ziekte CVS/ME.